Honeymoon - Gold Coast Part 1

Salam,

Tonight merajinkan diri, mengupdate blog. Since people keep asking the Gold Coast Experience. I just answer Okay lah. Since mengahwinkan diri, memang pemalas nak share cerita.

Mula-mula konon nak gi Maldives, Husband kata Gold Coast, I was like erh lame. and then borak2 dengan my colleague, she suggest Gold Coast, dia kata tempat yang dia nak pergi lagi sekali is Gold Coast. Dia pon study kat Aussie dulu kan. Boleh la share2 sikit, & dia kata banyak kedai makanan halal compare tempat lain. So ok lah, book ticket before wedding. Masa tu ticket promo, tapi xde la murah mana, ada orang dapat lagi murah lagi.

So for me, why Gold Coast

1) Tempat common bagi orang Malaysia melancong. So, mudah bagi kitorang yang nak pergi sendiri. Just google-google banyak je orang share review.
2) Ada beach. 
3) Ada banyak tempat entertainment. So balance. Lot of thing you boleh buat dengan your partner kat situ.

FLIGHT

Pergi balik untuk 2 Guest, Airport Tax, Fuel Surcharge : MYR 2882 Bila da tambah Service & Fees MYR 3428. Baggage oko ambil total 35kg masa pergi which is kitorang guna 23KG (2 bag) je. Masa balik ambil 40kg which kitorang guna 37kg (2 bag 1 travelbagpack). 

Mula-mula cam worry la, 8 hours dok seat air asia. tapi ok je. Not bad.


ACCOMODATION

Option

1) Backpacker - Untuk budget trip. Selalunya student yang choose ni. Tapi bilik dia macam dome la according to my coallegue. And sape2 je dalam bilik tu, sometimes lelaki pon ada dalam bilik tu. Tak bebas la nak tukar baju ke apa.

2) Apartment- Masa i review blog Malaysian banyak dok apartment, yang honeymoon dan yang juga yang bawa family. Reason ada dapor, so boleh masak-masak. Biasanya diorang bawak rempah ratus, bawak periok la apa nak masak semua kan untuk family.

So, why i xchoose apartment,

Bila i baca review kat trip advisor, biasanya apartment ni mesti ada orang komplen katil ke sofa ke busuk ke apa ke, nak tunggu kunci la dari owner la, and banyak komplen2 macam tu. macam ala malas lah. Some more, i xnak masak pon, so x fit the purpose anymore. and kebanyakan apartment yang harga lebih kurang dengan hotel yang i pilih, location dia jauh dari laluan bus. 

3) Hotel- ada juga couple yang stay kat Hotel, especially Grand Chancellor Hotel which is dekat Surfer Paradise Boulevard. 

So i bukak la Booking. Com, Agoda, trip advisor semua.

So my criteria

1) Sedap mata memandang. Ehewhew. Honeymoon kan. I ni nyet-nyet sikit.
2) Star-3-4
3) Price total 5 nights tak lebih RM 2000
4) Senang kemana-mana. not too far dari Surfer Paradise, untuk berjalan-jalan kaki, senang nak catch bus untuk ke tempat yang luar dari surfer paradise.

So, memang akhirnya i pilih Vibe Hotel Gold coast

1) Harga murah sikit dari Hotel lain in my list, and lebih kurang dengan harga apartment yang in my list juga. Oh. the price untuk 5 malam termasuk credit card surcharge adalah AUD 578. dalam RM 1877.24.
2) I xde baca komplen dirty ke apa ke kan. So i rasa Hotel lagi meyakinkan.
3) Dia dekat fenry Avenue, Gold Coast Highway, memang laluan bus, turun je dari hotel, atau dari balcony da boleh tengok bus apa da sampai, bus apa da lepas, ohsem sangat i rasa location dia. lintas jalan or just go along the Fenry Avenue, memang dekat je ngan mana-mana. Cam tak de la advantage sangat Grand Chancellor over Vibe Hotel I guess. And xde istilah tukar-tukar bus kalau dok vibe hotel. sebab laluan utama. :))

So Oko pilih smoking room. And oh, bilik ni memang da complete dengan iron, iron board, kitchenette which include microwave, kettle, toaster. I guess thats is so enough for us untuk sediakan makanan ringan-ringan untuk breakfast or kebuluran.

Kitorang sampai pukul 10 am kot aritu. nasib baik dapat early check in.
No extra charge lah kan. Room is ready. Happy honeymoon. Nyeh2.

Lobby







View from balcony

Kat bawah tu boleh tengok bus. Jalan straight belok2 boleh pergi mana-mana sahaja
attraction in surfer paradise. Just walk. Believe me nothing is too far.


OOps. dah pukul 1.30 pagi. Isyak pon belom. ehewheww. Its time to sleep. Will continue tomorrow, kowt. InsyaAllah. Nite peeps.

P/S : Nak tulis blog ni. Nak start malas, Nak benti Susah kot. nyeh nyeh. Nite.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

11 Response to "Honeymoon - Gold Coast Part 1"

  1. Anonymous Says:
    January 16, 2014 at 2:24 PM

    bole tumpang tanya. which type of room yg u amik?

  2. suhaida shukor says:
    January 19, 2014 at 7:43 PM

    King room

  3. Anonymous Says:
    February 12, 2014 at 8:30 AM

    nk tny la u booking through agoda or direct ke website hotel? tgk dh xdpt harga mcm tu:-(

  4. suhaida shukor says:
    February 12, 2014 at 9:07 AM

    Thru BOOKING.COM

  5. Anonymous Says:
    March 17, 2014 at 11:20 AM

    assalmualaikum saya baru je plan nk pergi 16.05.14 nanti plan nk duduk sini jgk.. boleh sharing klu brjalan kaki tmpat apa yg boleh dikunjungi? trm ksih bnyk.. between sy travel dgn 2 org anak kecil.. baby n 3 ys.. ok tak bilik dia.. sy plan nk ambik bilik yg mcm awak ambk ni je.. besar tak?

  6. suhaida shukor says:
    March 17, 2014 at 11:32 AM

    Semua yg kat surfer paradise tu, dpn je ada woolworth eh da lupa da nama, pastu kedai makan, n semua la kat surfer paradise tu, lengkap. No worry. Nothing is too far klw you duduk vibe hotel, jalan kaki je. Lain la klw u nak g theme park, baru naik bus, pon bus stop dia bawah tu.

  7. suhaida shukor says:
    March 17, 2014 at 11:33 AM

    Em katil king cam biasa la baby leyh dok tgh, pastu ada 2 seater sofa, em ada ruang la klw nak tdo bawah pon

  8. Anonymous Says:
    March 17, 2014 at 1:28 PM

    trm ksh ye..

  9. Anonymous Says:
    April 16, 2014 at 9:23 PM

    Awk.. lagi satu boleh sy tahu kat vibe hotel ni dekat tak dgn restoran halal yg ada mknan berat mcm nasi,mee or spagehti. Anak sy skrg dh start makan mknanan yg berat..haritu just kuat menyusu mkn kurang..kalau xde mkanan dia dh pandai mngamuk. Risau sy kat sana restoran halal dekat atau tdk dgn hotel vibe ni.

  10. Guaranteed Loans says:
    August 5, 2015 at 3:19 AM

    I am a private loan lender ,i give certified loans to serious minded individuals and company at an interest rate of 3% with total loan repayment allowed weekly monthly or yearly depending on how you can make repayments if interested email me at guarloan@gmail.com we only offer out in:Dollars,Pounds,Euro only Contact us Today With These

    Your Full Details
    :Full Name
    Loan Amount Needed
    Loan Duration
    Phone Number
    Applied before
    State
    Monthly Income
    Country
    Address
    You are to send this to our Company Email Address :guarloan@gmail.com

  11. Guaranteed Loans says:
    August 5, 2015 at 3:40 PM

    I am a private loan lender ,i give certified loans to serious minded individuals and company at an interest rate of 3% with total loan repayment allowed weekly monthly or yearly depending on how you can make repayments if interested email me at guarloan@gmail.com we only offer out in:Dollars,Pounds,Euro only Contact us Today With These

    Your Full Details
    :Full Name
    Loan Amount Needed
    Loan Duration
    Phone Number
    Applied before
    State
    Monthly Income
    Country
    Address
    You are to send this to our Company Email Address :guarloan@gmail.com

Post a Comment

♥ Thanx for dropping comment ♥

Copyright 2009 suhaida's petty blog
Free WordPress Themes designed by EZwpthemes
Converted by Theme Craft
Powered by Blogger Templates