Honeymoon- Gold Coast Part 2

Ok lets move to the next matter, which is Transport for the Part 2 which i dont have pics to share. But im gonna share the options.

Untuk bergerak dari airport ke hotel, dari hotel ke theme park, you might think of transportation & charges. 

Here are the options, from mahal ke budget:


1) Kereta


Masa dekat airport Gold Coast ada banyak car rental company and dekat surfer paradise pon ada sewa kereta, sewa scooter lah, cuma kena google which one yang murah la. 

I memang tak consider sewa kereta sebab for me

i)  membazir lah, sebab kalau ikot location hotel semua tempat kat surfer paradise boleh jalan kaki sahaja, and i hanya perlu berjalan jauh untuk ke theme park dalam 45 minutes. Tapi masa before pergi ada la sesuatu yang buat i berfikir untuk sewa kereta, so i survey lah, berapa cost, kalau kira la kan, dalam satu hari dalam RM 125 kot. kalau 5 hari dah RM 625. Yang ni i survey 1 kedai je lah. Pastu rasa cam tak payah jauh beza sangat.

ii) And then, kitorang hanya 2 orang je. Selalunya sewa kereta ni mungkin berbaloi if you pergi 4-5 orang ke, so you can share la kan, or you bawak anak-anak or family besar yang tak seswai sangat nak naik bus or taxi. So memang haruslah sewa kereta. Atau if korang stay kat apartment yang tak friendly public transport. 

2) Taxi



Taxi kononya kitorang fikir nak guna untuk dari airport-hotel. So kalau ikotkan rate dia 50-60 AUD. kalau convert untuk 1 way je dah RM 195. Macam ok that is kemahalan. Kalau nak guna 5-6 kali? acane tu Johan? Tapi kitorang guna 2 kali lah. Untuk pergi dari movie world ke Paradise country dalam 1Km lebih lah. Sebab bus memang tak naik ke sana. so, AUD 10. ok a boss? 1.5 Km la RM 30 boss? Kalau i amek dari hotel berapa boss? Haha. So untuk guna total 3 Km that day, kami bayar 20 AUD equal to RM 65 bos. Jadi guna la bila memang tiada option.

3) Bus




Hoyeah hoyeah inilah pilihan yang terjimat. Tapi ada option, sama ada nak beli :


Adult 3 day pass AUD 71 (RM 230) , 5 day pass AUD 95 ( RM 309). Boleh naik la berapa kali pon, as long as ikot tiket berapa hari punya la, naik la bus, ferry, train seme boleh. 



Pon sama macam freedom pass. Kitorang pilih Go card sebab lagi flexible in term of price lah.

i) Dapatkan Go Card di Shuttle Desk Airport Coolonggata. tak perlu register, Just beli je. Deposit untuk Card AUD 5 each. And then bgtau la nak isi berapa. Kitorang isi AUD 45. So total AUD 100 untuk 2 orang. So dalam RM 324, sorang dalam RM150 during our stay. Macam mana nak budget? i da siap-siap calculate guna Translink Journey Planner. Kalau cost your journey more than harga in freedom pass, so better you choose freedom pass, if less, you should go for Go card. 

ii) You can always redeem your balance. Go card kitorg balance AUD 4++ each. Bila redeem tambah lagi AUD 5 yang kita mula2 bayar masa buat card.

iii) Untuk transport ke airport tak yah la membazir naik taxi/coach ke apa. naik je bus, sebab bus dari airport dia ada tempat letak bag. So xpayah risau fikir beg. And again, if bus tu berhenti dekat laluan your hotel/apartment lah. Kalau jauh hotel you dari main road, kena la naik taxi. So pemilihan location hotel/apartment sangat penting ye.

So total cost transport kitorang untuk untuk 6 hari bermula dari airport sampai ke airport semula dalam AUD 80 + taxi pergi balik movie world/wet & wild - paradise country AUD 19 = AUD 99 = RM 321.55.

Tidak perlu risau menggunakan bus di Gold Coast kerana:

i) Tidak perlu menunggu lama, bus adalah setiap setengah jam. Tapi by the time kita sampai takkan la tunggu smpai setengah jam, bape minit je da sampai.

ii) Disebabkan bus yang kerap dan on time, tidak perlu bersesak2 di dalam bus.

Conclusion: Jimat dan selesa. Silap kalau bayangkan kesusahan/ketidakselesaan menaiki bus as here.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

2 Response to "Honeymoon- Gold Coast Part 2"

  1. Queen of hearts says:
    September 3, 2013 at 6:33 PM

    Thanks for the info *thumbs up*

  2. Daniel Youd says:
    February 22, 2016 at 2:14 PM

    I agree with everything you wrote in this blog. I just can tell that you really had fun. Everyone who’d love a home away from home, it’s definitely Gold coast! And if you want to enjoy then bring yourself to the Gold coast and hire car hire gold coast

Post a Comment

♥ Thanx for dropping comment ♥

Copyright 2009 suhaida's petty blog
Free WordPress Themes designed by EZwpthemes
Converted by Theme Craft
Powered by Blogger Templates